Risico

 Categorie: Gedachten

Pfoe, dan neem je wel een risico, zeg! Ze keek me met een frons aan. Ik had net vol enthousiasme verteld over de kleine Maya, boxer van 8 maanden, die bij ons was komen wonen. Maya’s leven begon niet rooskleurig en na een mislukte herplaatsing vingen wij een boxermeisje op dat was ondervoed en mishandeld.

Mijn hart was direct verpand aan dit lieve dier. Hoewel ze angstig is en snel schrikt, is ze heerlijk nieuwsgierig en zeker nog lekker ondeugend.

Een risico.. mijn gedachten dwaalden af naar haar. Naar onze Maya. Maya is haar vierde roepnaam, maar behalve namen heeft ze niet veel gekregen in haar leven. Ik denk aan haar magere lijf, haar staart die in de lucht priemt als ze op onderzoek uitgaat. Ik denk aan haar als ze tussen haar twee nieuwe boxervrienden, Rocky en Foppe, probeert als eerste door de deur naar buiten te rennen. Ik zie haar water slobberen uit de drinkbak, veel en vaak, omdat ze niet gewend is om veel te drinken te krijgen. Ik zie haar langs me heen sluipen met een van de knuffels van de kinderen in haar bek, wetend dat ze iets doet dat niet mag.

Ik zie dat ze schrikt wanneer ik te onverwacht achter haar sta. Dat ze niet in de buurt durft te komen van vreemde mensen.  Ik zie haar ineenkrimpen wanneer ik mijn hand boven haar koppie houd, klaar om haar te aaien. Ik zie een angstig hondje.

En wat doet het dan goed om haar een nieuwe start te geven. Met twee grote boxerbroers en met twee kinderen en een “baas” en “vrouwtje” die haar ook  vanaf het eerste moment in hun hart sloten.
Bij ons mag ze in de sloot springen en speelt ze bijna de hele dag buiten. Er is altijd wel iemand die tijd heeft om even te knuffelen.

Ik denk aan haar, hoe ze haar lijfje dicht tegen me aan drukt wanneer ik naast haar op de grond ga zitten. Hoe ze me vreselijk in de weg ligt als ik wasgoed wil strijken en ze pal achter me gaat slapen. Ze houdt me in de gaten en volgt me op de voet.

Vanochtend liep ik met kleine Maya op het Aamsveen. En het ontroert me enorm wanneer ik haar zie struinen. Zo blij maar nog steeds zo op haar hoede. En dan bedenk ik me dat, als Maya een risico is, ik hoop dat ik in mijn hele leven nog ontelbaar veel risico’s ga nemen.

Recente berichten
0